Aby pisać na forum, musisz się zarejestrować. Zarejestruj się
Masz już konto? Zaloguj się
Zarzadca.eu - Serwis społecznościowy wspólnot mieszkaniowych
Zarzadca.eu jest częścią serwisu Zarządca Portal Informacyjny
(wspólnoty mieszkaniowe, wspólnota mieszkaniowa)
olala:Czy w bloku 8-pietrowym, gdzie nie ma instalacji gazu ziemnego mogę używać gazu z butli?
§ 157. 5. Instalacje gazowe zasilane gazem płynnym mogą być wykonywane tylko w budynkach niskich.
§ 8. W celu określenia wymagań technicznych i użytkowych wprowadza się następujący podział budynków na grupy wysokości:
1) niskie (N) - do 12 m włącznie nad poziomem terenu lub mieszkalne o wysokości do 4 kondygnacji nadziemnych włącznie,
i stuka niemiłosiernie coś i to nonstop w rurze CO
Zimno też jest okropnie
,kaloryfery albo mi grzeją ledwo ledwo
Mieszkam na ostatnim pietrze,kaloryfery albo mi grzeją ledwo ledwo,albo wcale
Zarządca.pl - robisz to samo co owner. Cytujesz przepisy i co dalej?
Ale nie mógłby w jakikolwiek sposób interweniować, ponieważ jest to organ nadzoru budowlanego, mający prawo kontroli w fazie realizacji projektu budowlanego
Dla nich ewentualnym partnerem do rozmów jest właściciel/zarządca budynku.
Jeżeli ktoś twierdzi inaczej jest ignorantem, nie znającym życia.
"porozmawia" sobie o tym fakcie z Nadzorem Budowlanym a on wyciągnie konsekwencje
W sąsiedniej wspólnocie facet dokonał gruntownej przebudowy mieszkania, łącznie z wyburzeniem ściany nośnej. I co ma zrobić Zarząd? (...) PINB - na jakiej podstawie prawnej?
MirekL:jeżeli przyjąć stanowisko GUNB za słuszne, to
Nikt mnie nie przekona, że używanie butli z gazem płynnym jest dozwolone do 4 piętra a wyżej zabronione.Mamy przed sobą tą samą ustawę - Prawo budowlane, ale różnie ją odczytujemy. Oczywiście stanowisko GUNB można uznać za słuszne - instalacje gazowe zasilane gazem płynnym mogą być wykonywane tylko w budynkach niskich. Racja. Wynika to prawdopodobnie ze względów technicznych i bezpieczeństwa. Tylko ,że ja rozumiem ten przepis jako instalacja gazowa w budynku, w którym zbiornik z gazem jest wkopany gdzieś w ogródku, a Ty ,że są to indywidualne butle z gazem w lokalach.
Życie życiem, a przepisy przepisami
podłaćzenie butli do kuchenki gazowej wymaga Pozwolenia na budowę (instalacji gazowej)
MirekL, jesteś w błędzie, przepisy przytoczone przez surfera jednoznacznie określają indywidualną butlę z gazem znajdującą się wewnątrz budynku jako Instalację gazową zasilaną gazem płynnym. Życie życiem, a przepisy przepisami.
Od 1 do 26 z 26