Aby pisać na forum, musisz się zarejestrować. Zarejestruj się
Masz już konto? Zaloguj się
Zarzadca.eu - Serwis społecznościowy wspólnot mieszkaniowych
Zarzadca.eu jest częścią serwisu Zarządca Portal Informacyjny
(wspólnoty mieszkaniowe, wspólnota mieszkaniowa)
romanzg:Czy możemy zadąć od zarządcy zwrotu pobranych kwot sięgających prawie 2tyś.
romanzg:W jaki sposób możemy wyegzekwować swoje prawo do nie płacenia za te straty wody w sposób jaki podjęła wspólnota . Bo za swoja zgodnie z licznikiem płacimy. Czy musimy się dostosować do większości wspólnoty uważamy ze takie rozliczenie jest nie sprawiedliwe.
Art. 26. 3. Właściciel lub zarządca budynku wielolokalowego lub budynków wielolokalowych dokonuje wyboru metody rozliczania kosztów różnicy wskazań, o której mowa w art. 6 ust. 6 pkt 3. Należnościami wynikającymi z przyjętej metody rozliczania obciąża osobę korzystającą z lokalu w tych budynkach.POSESJA Zarządca Nieruchomości

Czy zarządca miał prawo w taki sposób pobrać opłatę za ubytki wody od właścicieli nie mając uchwały i regulaminu na sposób rozliczenia,a mia.ł inne wyjście ... Zarzadca niczego nie pobrał lecz rozliczył zgodnie ze standardami , nie ma regulaminu jest za to "wolna amerykanka ". Rozliczył koszty proporcjonalnie do zużycia w poszczególnych lokach( standardowe rozliczenie) , czy to jest przestępstwo?
pierając się tylko z doświadczenia w prowadzonych innych nieruchomości?
Czy możemy zadąć od zarządcy zwrotu pobranych kwot sięgających prawie 2tyś.przecież on tego nie ukradł, Uchyby to normalka ...wynikające z klasy urządzania pomiarowego. Te uchyby powstały w poszczególnych lokalach , coon ma zwracać ...ma zapłacić za to co Ty zużyłaś, za ciebie
poza tym wodomierze należy wymieniać co 6 lat, i też wolałabym np. w regulaminie określić kogo ta wymiana obciąża itd.jak już to nie co 6 lat, ale co pięć i to dotyczy tylko w przypadkach wynikających z umowy o dostawie wody i odbiorze ścieków.
KubaP: Mogą być też potraktowane jako podzielniki kosztów dostawy wody i nie podlegają legalizacjiDoskonała podpowiedź dla wspólnot

elan124:a co jakieś faux pas ?UoWL ;UoGN ;pozory myląKubaP: Mogą być też potraktowane jako podzielniki kosztów dostawy wody i nie podlegają legalizacjiDoskonała podpowiedź dla wspólnot

Akurat KRD to nie jest dobry pomysł.
Przede wszystkim nieskuteczny, ale za to kosztowny dla wspólnoty.

racje udowodnisz przed sądem. A najpierw zaplacisz jak sie dowiesz ,że jesteś w Krajowym Rejestrze Dlużnikow
Czyli nie znasz tematu, ale się wypowiadasz.
Przepisy trzeba rozumieć
Art. 7. 2. Z zastrzeżeniem art. 10, przedsiębiorca, o którym mowa w ust. 1, może przekazać do biura informację gospodarczą o zobowiązaniu albo zobowiązaniach konsumenta wyłącznie wówczas, gdy spełnione są łącznie następujące warunki:POSESJA Zarządca Nieruchomości
4) upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez przedsiębiorcę listem poleconym, na adres do korespondencji wskazany przez konsumenta, a jeżeli konsument nie wskazał takiego adresu - na adres miejsca zameldowania konsumenta na pobyt stały lub czasowy, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do biura, z podaniem firmy i adresu siedziby tego biura.
Wpis do KRD jest płatny - o te koszta chodzi.
Nie są one małe, a skuteczność jest zerowa.
właściciel to musi uzyskać najpierw nakaz zapłaty - co jednoznacznie wynika z art. 15 ust. 2 UoWL.
Nie przenoś swojej frustracji na innych pocieszając się w ten sposób.
Reszta twoich beznadziejnych komentarzy to "czyste" zaśmiecanie forum i twoje słynne nabijanie licznika.
Art. 14. 1. Wierzyciel może przekazać do biura informacje gospodarcze o zobowiązaniu dłużnika będącego konsumentem wyłącznie wówczas, gdy są spełnione łącznie następujące warunki:
1) zobowiązanie powstało w związku z określonym stosunkiem prawnym, w szczególności z tytułu umowy o kredyt konsumencki oraz umów, o których mowa w art. 1871 ustawy z dnia 17 listopada 1964 r. - Kodeks postępowania cywilnego (Dz. U. Nr 43, poz. 296, z późn. zm.5));
2) łączna kwota wymagalnych zobowiązań dłużnika będącego konsumentem wobec wierzyciela wynosi co najmniej 200 złotych oraz są one wymagalne od co najmniej 60 dni;
3) upłynął co najmniej miesiąc od wysłania przez wierzyciela listem poleconym albo doręczenia dłużnikowi będącemu konsumentem do rąk własnych, na adres do doręczeń wskazany przez dłużnika będącego konsumentem, a jeżeli nie wskazał takiego adresu - na adres miejsca zamieszkania, wezwania do zapłaty, zawierającego ostrzeżenie o zamiarze przekazania danych do biura, z podaniem firmy i adresu siedziby tego biura.
http://www2.krd.pl/Dla-Biznesu/FAQ.aspx
Czy każdy wierzyciel może dopisywać zobowiązania konsumentów do Krajowego Rejestru Długów?
Osoby fizyczne mogą przekazać do biura informacje o zobowiązaniu, tylko jeżeli zostało ono stwierdzone tytułem wykonawczym. W przypadku innych wierzycieli - osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, osób prawnych czy też jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej, taki wymóg nie został przyjęty. Ustawodawca zwraca jedynie uwagę na fakt, że zobowiązanie o którym przekazuje się informację powinno powstać w związku z określonym stosunkiem prawnym. Mogą to więc być np. zobowiązania wynikające z umowy, decyzji administracyjnych czy z bezpośredniego zastosowania przepisu prawa.
Art. 15 ust. 2 UoWL nie przewiduje innej procedury dochodzenia roszczeń, z pominięciciem obowiązującego prawa.
Posesja:
WM może też dochodzić roszczeń w postępowaniu nakazowym - tak np. twierdzi Zarządca.
To przypomnę, forumowa wyszukiwarka nie kłamie: Zarządca:Moim zdaniem w wyjątkowych przypadkach wspólnota może dochodzić należności w trybie postępowania nakazowego, przepis art. 15 uwl tego nie wyklucza.
Właściciel może, np. wystawić nawet weksel wspólnocie i sąd nie powinien zakwestionować, że wspólnota jest uprawniona do wystąpienia o zapłatę w postępowaniu nakazowym.
http://www.zarzadca.eu/discussion/2307/oswiadczenie-dluznika/?Focus=25516#Item_14
Koszt - to koszt znaczkow pocztowych
Co do meritum jednak miałem rację i swoje zdanie podtrzymuję: wspólnota nie musi mieć nakazu zapłaty..- po co tak iść w zaparte?
przećwiczcie to w praktyce i pochwalcie się potem ile Was kosztowała taka partyzantka.
daarek:Proszę Admina o usunięcie powyższych omamów sfrustrowanego, niespełnionego zarządcy, administratora, zarządu i właściciela w jednym, jako niezgodnego z regulaminem forum, nie na temat .
MirekL:Posesja - o tym abonamencie nie wiedzialem ( a gdzie jest te 200 zl/mies.?)
Zobowiązanie właściciela wobec wspólnoty wynika bezpośrednio z uwl...art. 12.2, 13.1, 15.1.
Upierasz się nie wiadomo o co i po co
nie oznacza to, że wspólnocie nie wolno korzystać z innych postępowań.
- art. 12.2 - ??????? - nie dotyczy
no, można, np. odciąć ogrzewanie
z bezpośredniego zastosowania przepisu prawa.
romanzg: ja za swoją wodę zgodnie z pomiarem licznika płacę .a o uchybach Ty słyszałaś?UoWL ;UoGN ;pozory mylą
A nie zgadzam się płacić za wodę której nie zużyłam .
Wie i rozumiem ,że za ubytki też ponoszę jakieś koszty , ale zgodnie z prawem.
Na wielu portalach czytałam na ten temat każdy ma inną opinię . Ja uważam ,że ja nie kradłam i płaciłam duże rachunki licznik był sprawny i legalizowany. Wszelkie ubytki wspólnoty powinny by rozliczane zgodnie z obowiązującą ustawą o własności lokali (art.12.2. i art.17) zgodnie z posiadanym udziałem w nieruchomości wspólnej. A tym bardziej że nie było żadnej uchwały wspólnoty i regulaminu jak rozliczyć takie ubytki. Wiem że zarządca tego nie ukradł ale nie dopilnował przyczyny takich wielkich strat wspólnoty / a przecież płacimy jemu wynagrodzenie żeby pilnował i nie narażał nas na koszty/. A taki stan rzeczy trwał 4lata.
Zobowiązanie właściciela jest określone w różnych przepisach ustawy. W jednym jest określony tytuł, w drugim sposób wyliczenia obciążeń, w innym termin zapłaty zaliczki. Wszystko to trzeba widzieć razem
POSESJA Zarządca NieruchomościTu się toczy dyskusja o prawie i jego przestrzeganiu
Szkoda tylko, że nie na temat wątku i postu romanzg
romanzg: Są to wypowiedzi z internetu co wy na to Panowie?
Posesja:Zarządco, już nie pamiętasz?To przypomnę, forumowa wyszukiwarka nie kłamie:
nie sprawdził czy ktoś kradł
Odpowiedz Prawnika
Jednak problematyczną kwestię stanowi rozliczenie tzw. "ubytków". Analogicznie zastosowanie powinien mieć przepis art. 17 ustawy o własności lokali, który mówi, że za zobowiązania dotyczące nieruchomości wspólnej odpowiada wspólnota mieszkaniowa bez ograniczeń, a każdy właściciel lokalu - w części odpowiadającej jego udziałowi w tej nieruchomości.