Aby pisać na forum, musisz się zarejestrować. Zarejestruj się
Masz już konto? Zaloguj się
Zarzadca.eu - Serwis społecznościowy wspólnot mieszkaniowych
Zarzadca.eu jest częścią serwisu Zarządca Portal Informacyjny
(wspólnoty mieszkaniowe, wspólnota mieszkaniowa)
Gość Zarzadca.pl:(wladyslawa) Witam,place na fundusz remontowy , lacznie za strych wlasnosciowy,piszesz trochę chaotycznie , dopinam się do pytań pisatowskiej, aby sensownie odpowiedzieć.
jest brak okna widokowego-tzw.luftu, dlaczego ja mam wstawiac na wlasny koszt, skoro place na fundusz remontowy i za strych ?
skoro mam sama pokryc te koszta, to nie powinnam placic za strych funduszu,proszę mi odpowiedziec, jak to jest prawidlowo, wladyslawa dobrzanska.
piastowskaTo jest mała czy duża (powyżej 7UoWL ; UoGN ;odrębnychlokali) wspólnota?
Czy strych jest do Twojego wyłącznego użytku, czy dla wszystkich?
Kto chce wstawić to okno: Ty czy wspólnota w ramach przeróbki (remontu) nieruchomości wspólnej?
Czy właściciele podjęli uchwałę dotyczącą tej kwestii?
KubaP: piszesz trochę chaotycznie , dopinam się do pytań pisatowskiej, aby sensownie odpowiedzieć.
piastowskaPo raz kolejny zmieniasz mój nick na tym forum i przypuszczam, że robisz to żeby mnie ośmieszyć.ZAPAMIĘTA sobie i PRZYJMIJ do swojej wiadomości, nie robię tego, aby cię ośmieszyć
piszesz trochę chaotycznie , dopinam się do pytań piastowskiej, aby sensownie odpowiedzieć.
Czy ty wszędzie musisz sączyć swój jad głupawych złośliwości, jątrzenia i skłócania?skąd tyle jadu w twojej wypowiedzi i niechęci do mnie u ciebie piastowska , ja nie mam zamiaru walczyć z tobą.... i kimkolwiek,
KubaP: ZAPAMIĘTA sobie i PRZYJMIJ do swojej wiadomości, nie robię tego, aby cię ośmieszyć
piastowska:Czy strych jest do Twojego wyłącznego użytku, czy dla wszystkich?
place na fundusz remontowy , lacznie za strych wlasnosciowy
jest brak okna widokowego-tzw.luftu, dlaczego ja mam wstawiac na wlasny koszt, skoro place na fundusz remontowy i za strych ?
cdn:Uważam że nie o taki przypadek tu ma miejsce
Tradycyjne niezrozumienie faktu, że płaci się nie "za mieszkanie", strych czy piwnicę, lecz ponosi się koszty utrzymania i zarządu nieruchomością wspólną według swojego udziału. Udział zależy od powierzchni lokalu oraz pomieszczeń przynależnych do lokalu, takich, jak piwnica, strych, komórka, garaż (art. 2.4 uwl).
cdn:Być może zaliczki na fundusz remontowy są naliczane nieprawidłowo "od metra" powierzchni użytkowej, w tym od powierzchni "własnościowego strychu", a nie od udziału - i stąd niezrozumienie i (niesłuszne) pretensje autorki.Uważam, że brak wiedzy Gość Zarzadca.pl (wladyslawa) jest powodem jego wystawienia
cdn:Myślę, że problem oprócz finansowego leży w tym, że Władzi nie chcą się zgodzić pozostali właściciele tworzący daną WM , na to okno dachowe w jej części strychu jako pomieszczenia pomocniczego UoWL ; UoGN ;jest brak okna widokowego-tzw.luftu, dlaczego ja mam wstawiac na wlasny koszt, skoro place na fundusz remontowy i za strych ?
Jeżeli autorka chce sobie wstawić okno na swoim, "własnościowym strychu", to dlaczego mają za to płacić również jej sąsiedzi?
Zaliczka na remonty nie dotyczy remontów odrębnych lokali, tylko nieruchomości wspólnej. Strych, skoro jest "własnościowy", jest częścią lokalu (prawdopodobnie jako pomieszczenie przynależne), więc autorka nie ma racji, że remont w jej lokalu ma sfinansować wspólnota z funduszu remontowego.
Gość Zarzadca.pl:Witam. Do kogo należy remont balkonu -konstrukcje balkonu oraz warstwę uszczelniająca naprawia wspólnota,
a - balkon ma duży spad od wielu lat
b - balkon zwyczajnie wymaga remontu (rdza, spawanie, malowanie itp.)
Należę do wspólnoty, nie zalegam z opłatami.
Pozdrowienia
Najistotniejsza jest jednak uchwała Sądu Najwyższego z dnia 7 marca 2008 r. (sygn. akt III CZP 10/08), w której sąd stwierdził, że właściciel lokalu mieszkalnego ponosi wydatki związane z utrzymaniem w należytym stanie balkonu stanowiącego pomieszczenie pomocnicze służące wyłącznie zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych osób zamieszkałych w tym lokalu. Wydatki na remonty i bieżącą konserwację części budynku, które są elementem konstrukcji balkonu trwale połączonym z budynkiem, obciążają wspólnotę mieszkaniową.
W tej sprawie Sąd Najwyższy, zajmując się stricte balkonem, uznał, iż stanowi on pomieszczenie pomocnicze wówczas, gdy służy wyłącznie zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych osób uprawnionych do korzystania z lokalu mieszkalnego, a będąc takim pomieszczeniem stanowi zarazem część składową tego lokalu mieszkalnego. To z kolei przesądza, że właściciel tego lokalu ponosi wydatki związane z utrzymaniem w należytym stanie balkonu służącego wyłącznie zaspokajaniu potrzeb mieszkaniowych osób zamieszkałych w tym lokalu (art. 13 ust. 1 u.w.l.).
https://www.eporady24.pl/czy_remont_balkonu_obciaza_wspolnote_mieszkaniowa,pytania,18,125,14422.html
UoWL ; UoGN ;Gość Zarzadca.pl (Jędruś) :Jak poradzić sobie z uciążliwym zarządcą?. Jzebrać pod uchwałą odwołując ją ze stanowiska Zarządcy NW ... wystarczy 51% głosów właścicieli liczonych udziałami .
Gość Zarzadca.pl (Jędruś) :prawo nie przewiduje takiej funkcji we Wspólnocie mieszkaniowej albo jest stosowny art. 18.1 albo art.20 z UoWL. Nie trzymacie się prawa więc macie taka hybrydę organizacyjnąMieszkańcy[Właściciele lokali ] wybierając ją na przewodniczącą Wspólnoty
Jak nie podobało jej się parkowanie jednego ze współwłaścicieli nieruchomości na swoim terenieco to znaczy na swoim terenie ? zazwyczaj teren wokół nieruchomości stanowi część wspólną, nie można, ot tak sobie, go wygradzać , bo to zakrawa na anarchie. UoWL ; UoGN ;
Od 1 do 17 z 17