Aby pisać na forum, musisz się zarejestrować. Zarejestruj się
Masz już konto? Zaloguj się
Zarzadca.eu - Serwis społecznościowy wspólnot mieszkaniowych
Zarzadca.eu jest częścią serwisu Zarządca Portal Informacyjny
(wspólnoty mieszkaniowe, wspólnota mieszkaniowa)
Krzysztof_cwikla:
4. czy jeżeli ustawa przewiduje że właściciel lub zarządca ma dokonać wyboru metody rozliczania całkowitych kosztów zakupu ciepła na poszczególne lokale to czy nie powinien brać pod uwagę sprawiedliwego i uczciwego rozliczenia każdego lokalu jak też czy nie powinien wziąć pod uwagę że są różnice w wysokości lokali na poszczególnych kondygnacjach
5. Co mówi ustawodawca właśnie o takiej sytuacji to znaczy czy ustawodawca nie wskazuje że w sytuacji jeżeli zachodzą różnice w wysokościach lokali to właśnie rozliczanie poszczególnych lokali powinno odbywać się z uwzględnieniem kubatury lokali i czy jest to na zasadzie może ale nie musi .
Krzysztof_cwikla:
5. Co mówi ustawodawca właśnie o takiej sytuacji to znaczy czy ustawodawca nie wskazuje że w sytuacji jeżeli zachodzą różnice w wysokościach lokali to właśnie rozliczanie poszczególnych lokali powinno odbywać się z uwzględnieniem kubatury lokali i czy jest to na zasadzie może ale nie musi .
Krzysztof_cwikla:
dodam tylko że jestem już posiadaniu wzoru według którego można naliczać indywidualne rozliczenie każdego lokalu
dla budynków w których wszyscy korzystają z wspólnej instalacji c.o. ;
indywidualne koszty c.o. dla lokalu =indywidualne koszty c.o. dla budynku : kubatura lokali w budynku x kubatura rozliczanego lokalu
calka:Radca prawny, mówi że aby wygrać rozprawę musimy udowodnić jakąś opinią biegłego że takie rozliczanie jest w porządku.
właśnie wróciłam z regulaminem, jest oczywiście wszystko napisane ładnie ale ogólnie, nie ma podanych cen, opłat, jak i co jest obliczane i pobierane.Bo nie może być napisane jaka cena ..... to wynika z kosztów danego roku obrachunkowego. Stawki rozliczeniowe są zmienne i wynikają z kosztów zakupu EC oraz ilość zużytej EC ( ogrzewanie + CW) przez właścicieli poszczególnych lokali .... W regulaminie są opisane zasady i podane algorytmy jak należy rozliczać. W twoim przypadku płacisz za niskie zaliczki ...
Nie ma informacji dotyczacej kosztów przy podzielnikach ani kosztów ogrzewania przy opłacie rozliczonej wg wielkości lokalu więc niestety dalej nic nie wiem
rnatalia:No właśnie możliwe, że są to za niskie zaliczki aczkolwiek nie wiem czy w mieszkaniu środkowym na 1 pietrze o wielkości 44m opłata za CO 2500 zł rocznie to nie troszkę za dużoUważam, że opłata 210 zł /m-c przy pow. ogrzewanej 44 m2 , mieści się w strefie środkowej opłat za ogrzewanie .
i dlatego zastanawiam się czy coś tutaj nie jest nie tak czy tak poprostu jest i tak ma być
niestety dalej nic nie wiem
proszę o informację czy mogę się odwołać od kosztów naliczonych, co w odwołaniu napisać i na co się powołać
rnatalia:Właśnie się dowiedziałam że ogrzewanie mojego budynku na rok wynosi 70 000zł - jest 44 mieszkańców więc wychodzi po 1600zł na mieszkanie a według podzielników wychodzi 2600zł na mieszkanie (i to środkowe na 1 piętrze) - Całkiem logiczne wytłumaczenie
rnatalia:No właśnie możliwe że są to za niskie zaliczki aczkolwiek nie wiem czy w mieszkaniu środkowym na 1 pietrze o wielkości 44m opłata za CO 2500zł rocznie to nie troszkę za dużo i dlatego zastanawiam się czy coś tutaj nie jest nie tak czy tak poprostu jest i tak ma być
Z tego wynika, że jesteś osobą rozrzutną i nie dbasz o EC w swoim lokalu - taki nasuwa się wniosek dla mnie.
;
Z tego wynika, że jesteś osobą rozrzutną i nie dbasz o EC w swoim lokalu - taki nasuwa się wniosek dla mnie
Z tego wynika, że jesteś osobą rozrzutną i nie dbasz o EC w swoim lokalu - taki nasuwa się wniosek dla mnie.
Uważam, że opłata 210 zł /m-c przy pow. ogrzewanej 44 m2 , mieści się w strefie środkowej opłat za ogrzewanie .
Jeżeli tak to czy zarządca może w regulaminie zabronić takiej metody chociaż w ustawie jest napisane że musi być taka możliwość?To nie Zarządca ustala zasady , regulamin ...tylko właściciele lokali, podejmując stosowną uchwałę.
rnatalia:Ja jako mieszkaniec nie muszę się znać na wszystkich przepisach ale zarząd chyba musi wiedziećjako mieszkaniec to nie , ale ... jako właściciel to tak ...jak umiesz się upomnieć o swoje rozliczenie to powinnaś wiedzieć i umieć się poruszać w tym labiryncie przepisów lub mieć mentora, który za ciebie będzie to robił. Przecież ty też możesz zostać wybrana do Zarządu WMUoWL ; UoGN ;pozory mylą
Czy mogę zaskarżyć spółdzielnię do sądu
mam problem z ciepłomierzem zamontowanym na klatce schodowej
Spółdzielnia wcześniej rozliczała lokatorów wg podzielników ciepła
Kiedy zamontowała ciepłomierze nie podała
Spółdzielnia stwierdziła, że ciepłomierze należą do właścicieli lokali i oni mają zapłacić za legalizację
w regulaminie spółdzielni jest wyraźnie napisane, że ciepłomierze należą do właścicieli lokali wtedy gdy one są zamontowane w ich lokalach użytkowych
Nie przyjąłem wystawionej faktury obciążającej moją osobę
Zarząd udaje, że nie wie co tam jest napisane twierdząc, że ciepłomierz należy do mnie i ja mam płacić.
Czy mogę zaskarżyć spółdzielnię do sądu o wystawienie faktury i naliczanie odsetek
jak wysokiego odszkodowania mogę się ewentualnie domagać za nękanie i lekceważenie moich pism
Czy mogę zaskarżyć spółdzielnię do sądu
rnatalia:Na odpowiedź czekałam od 24 września do dzisiaj (12 listopad) i okazuje sie że na firmę która rozlicza nie ma mocnych!Widzę, że dobre rady omijasz wielkim kołem ...
KubaP:UoWL ; UoGN ;pozory myląCzy mogę zaskarżyć spółdzielnię do sądu
Najpierw odwołaj się do Rady nadzorczej SM ....